Filmer från Landsbygdspolitiskt seminarium

Den 6 maj genomförde Miljöpartiet ett landsbygdspolitiskt seminarium i Karlstad. Under seminariet deltog flera gäster och eftersom samtalen skulle kunna vara intressanta för många fler än de närvarande, bestämde sig Miljöpartiet i Värmland för att filma arrangemanget. Vi har också skrivit en sammanfattning av vad som sades och av olika förslag som väcktes under seminariet.

Kikki Ahlstedt-Karlsson

Kikki Ahlstedt-Karlsson från Ruds gård var en av deltagarna. Foto: Robert Halvarsson

Dagen bestod av flera moment, bland annat av ett flertal intressanta föreläsningar av ett antal gäster, liksom ett panelsamtal.

Du kan se varje talares anförande liksom panelsamtalet i följande filmklipp.

Stina Bergström

Stina Bergström är ledamot i Riksdagen för Miljöpartiet och ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet. Hon är även Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson.

Olle Göransson

Olle Göransson är VD på Torfolk Gård. Torfolk Gård, en pionjär i ekologisk och giftfri matproduktion, ligger i Östra Skymnäs och var platsen där initiativet till KRAV togs 1985.

Jonas Wangsten

Jonas Wangsten är småbrukare i Åshammar utanför Grums, men även ordförande för Förbundet Sveriges Småbrukare. Förbundet verkar för ett hållbart jordbruk och skogsbruk med tillhörande förädling i hela landet.

Anders Lunneryd

Anders Lunneryd är ordförande för Sveriges Ekologiska Lantbrukare. Strax utanför Trollhättan bedriver han också Lundens Gård tillsammans med sin familj, ett ekologiskt lantbruk med fokus på bevarandet av gamla spannmålssorter.

Kikki Ahlstedt-Karlsson

Kikki Ahlstedt-Karsson är entreprenör, lantbrukare och lammproducent. Hon äger och driver bland annat Ruds gård, belägen alldeles intill Nedre Fryken liksom Gårdarna i Värmland, ett företag som underlättar direkthandel mellan gårdar och konsumenter.

Panelsamtal

2 tankar på “Filmer från Landsbygdspolitiskt seminarium

  1. Jag har nu tittat igenom alla filmavsnitten och tycker att Anders Lunneruds var det intressantaste. Lägg också märke till att han, om jag inte missuppfattat det, gått över från konventionell till ekologisk odling och att det var en person som fångade hans intresse. Det tycker jag är ett exempel på hur viktigt det är att förändring i samhället kan genomföras om man lyckas fånga människors intresse och nyfikenhet; om man framhåller fördelarna. Det är ändå mycket som skall satsas på det nya! Jag skall för säkerhets skull kolla på det avsnittet en gång till, för att se om jag kan ha missuppfattat något.

    Tyvärr är jag inte lika glad åt Stina Bergströms insats, även om hon också sa en del viktiga saker i sitt inlägg och i paneldebatten. Nu är inte Stina Bergström Miljöpartiets landsbygdspolitiska talesperson (finns det någon sådan?), vilket jag upplever är tur, eftersom jag befarar att hon annars skulle se hela Sveriges landsbygd genom Högboda-glasögon. Jag vet inte hur många gånger hon talade om Högboda resp kortformen (?) Boda, men det var många. Dock är ju Högboda med sin tågstation och även om inga (?) tåg f n stannar, Inte på något sätt typiskt för den svenska landsbygden och att tro att den ska kunna bli det, är också en utopi.

    Den angelägna frågan är istället: Hur gör vi det möjligt att ta över perifert isolerade gårdar och uppodlade åkrar, där det är miltals till närmaste buss och där den sista skolan lagts ner. Att jordbrukarskrået är ett tämligen åldersstiget sådant, är sannolikt en korrekt iakttagelse (minns ej vem som sade detta), men hur vänder vi det? Går det över huvud taget eller är det enda vi kan förvänta oss att tidigare brukade områden helt enkelt avfolkas helt?

  2. ”Här talar han om hur han planterar varje kärna för sig i raden för att se vad som kommer upp och jag, som hade varit konventionell jordbrukare sedan jag nådde ner till pedalerna på traktorn, var helt fascinerad av detta: Hur kunde det komma upp olika plantor från samma ax?”, säger Anders Lunnerud om den man som samlat frön från Nordiska genbanken i början av 1990-talet och planterat / sått dem. Han ställer det mot de klonade fröer (det begrepp han använder) som används idag och även inom ekologisk odling. Jag tycker detta tyder på att det behövs kunskap, kunskap, kunskap samt vägledning för att ändra odlingssätt. Vägledning samt att underlätta för detta. Kanske blir det då roligare för nya generationer att ta över? När han också talar om säden som blir 2,50 meter hög, påminner det mig om vad jag läst om svedjefinnarna, som odlade just så hög säd när de kom som nybyggare till Sverige och hade med sädeskorn och skära i ränseln.

    Detta med olika stort behov av insatsmedel, som bränsle, beroende på vilken mat man framställer, är ju också en viktig fråga i samhällsdebatten!

Lämna en kommentar