Varken ”ung och dum” eller ”gammal och snurrig”

Miljöpartiets Jämställdhets- och mångfaldskommitté har numera ett åldersutskott, i det sitter MP Värmlands egen Alina Koltsova. Läs hennes text om mångfald och åldersfrågor nedan.

Kära läsare,

Det är en ära att få skriva för bloggen. För er som inte är bekanta med mig, så skriver jag i nätsidan Frihetssmedjan och har en sexårig historia av miljöpartistiskt engagemang. Jag är grön med starka socialliberala samt feministiska tendenser. För närvarande sitter jag i styrelsen för MP Värmland, och under tisdagen den 26 januari 2016 blev jag invald i Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskomitté för att sitta i åldersutskottet. Ett uppdrag jag känner mig väldigt hedrad av och är mycket tacksam att få väljas in i.

För mig har det där med ålder väckt mycket reflektioner. Det är ungefär som med etnicitet, kön och sexuell läggning. Åldern är förvisso dynamisk, men utan att vi kan göra något åt det. Vi kan inte riktigt rå för att vi blev födda under ett visst årtal eller den ålder vi bär på, ändå blir vi dömda för det. Det talas om att 90-talister (min åldersgrupp) är si, 50-talisterna är så, att vi alla skulle vara på ett visst sätt bara för att vi föddes under ett visst årtionde.

Härskartekniker baserade på ålder förekommer frekvent i debatter. Vem har inte hört talas om att vi unga tjejer ofta blir kallade ”lilla gumman”? eller att årsrika människor får höra att de på grund av deras ålder är lite snurriga i huvudet och att deras argument därför är irrelevanta? Man kan med all säkerhet påstå att dessa bottnar i starka föreställningar om hur en människas mentalitet är och ska vara när hen befinner sig i en viss ålder. Dessa föreställningar ger till uttryck såsom ”ung och dum”, ”pubertal och stökig” samt ”gammal och snurrig”.

hand_sv_2_16_9_0.jpg

Läs mer om MP Värmlands politik för äldre här. Foto: Robert Halvarsson

Jag kommer aldrig att glömma den dagen jag kampanjade med mina partikamrater i Arvika under våren 2014 innan EU-valet. En herre kom och ville prata med mig. Han ville prata om förhållandet mellan EU och svenska kommuner, och jag gick med på det. Han ställde en fråga, men precis när jag skulle svara antog han en attackerande position och avbröt mig barskt med pekande hand: ”Jag är 70, du är 22! Du saknar kunskap!”.

I detta ögonblick kände jag mig som karaktären Matilda i boken med samma namn av Roald Dahl. Den intelligenta sexåriga flickan blir nedvärderad av sin kriminella pappa som bestämt säger: ”I’m smart, you’re dumb. I’m big, you’re little. I’m right, you’re wrong. And there’s nothing you can do about it”. (en liten rättelse till herrn: jag var faktiskt 21 den våren.)

Många kommer i kläm med dessa stereotyper som finns för olika åldrar. Matilda må vara en fiktiv berättelse, men det är också en erfarenhet som många brådmogna eller särbegåvade barn ofta tvingas gå igenom. Att tvingas kväva sig själv mentalt för att passa in, bara för att leva upp till förväntningarna kring deras ålder. Men de som sticker ut finns, och kommer alltid att finnas.

Samtidigt, bland årsrika (eller, tja, äldre), finns stereotypen att de ska vara knök-konservativa, omoderna och gammalmodiga. Att de är fast vid sin barndoms tidsanda, drömmer sig tillbaka, missköter nya tekniska prylar och hävdar bestämt att allt minsann var bättre förr. Men så finns 103-åriga Dagny Carlsson, världens äldsta bloggare. I flera intervjuer hävdar hon bestämt att det minsann inte var bättre förr. Och jag tror av hela mitt hjärta att det finns fler som är precis som Dagny. Jag känner åtminstone några årsrika som är just på det sättet.

Det talas om sexism, rasism och homofobi. Enligt mitt tycke borde det tas upp mer än vad som sker nu. Samtidigt vill jag poängtera vikten att tala om åldersmaktsordningen, och olika föreställningar om olika åldrar. Jag vill poängtera att ålder och mognad ej är synonyma med varandra, och jag vill som socialliberal betona vikten av att se individen framför kollektivistiska föreställningar.

Så vad är det vi kan göra för att bekämpa åldersmaktsordningen? Jag skulle gärna vilja hävda att det i mångt och mycket är en fråga om attityd. Hur man bemöter andra människor, både offentligt samt privat. När det gäller samhällsengagemang är jag exempelvis kritisk mot åldersgräns för unga på internet, samt absolut för en sänkning av rösträttsåldern till 16 år. Det finns många frågor som rör detta tema, som jag kommer behandla under årets gång med Miljöpartiets Jämställdhet- och Mångfaldskommitté.

Har ni några frågor rörande ålder och åldersmaktsordning? Tveka inte att kontakta mig på min mailadress (alina.koltsova@gmail.com) eller i sociala medier. Ta hand om er!

Text: Alina Kolstova
Ledamot i Miljöpartiets Jämställdhet- och Mångfaldskommitté samt sekreterare för Miljöpartiet Arvika

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s