”Ta chansen att förändra och förbättra”

Aleese Rydlund är ordförande i Miljöpartiet Värmland och deltog tidigare i juni på Miljöpartiets kongress i Örebro, då som representant för MP Karlstad – där röstade hon tillsammans med andra representanter från hela landet bland annat fram nya stadgar för partiet.

aleese_rydlund_farg– Jag älskar kongresser och årsmöten överlag, berättar Rydlund för MP-Värmlands blogg. Men det var första gången jag var på Miljöpartiets kongress, det var kul.

Var det något som blev extra roligt eller intressant under de här dagarna?
– Allt var roligt, ja verkligen allt. Jag var nöjd med beslutet om brunkol, som det också skrevs om i media väldigt mycket. Det fanns också tre ganska stora kapitel om förändringar i organisationen, kring stadgar och hur vi ska optimera arbetet inom partiet, som jag är väldigt glad att de gick igenom. Flera förslag tror jag kommer att gynna våra lokal- och regionavdelningar.

– Vi har exempelvis aldrig haft ett riktigt bra konflikthanteringssystem tidigare, om hur vi gör när det uppstår svåra situationer. Men det finns nu.

Vad gör en kongressledamot eller ersättare på en kongress egentligen?
– Sedan tidigare har en fått förslag på hur partiet ska styras i framtiden. På plats anordnas det bland annat påverkans- och utskottstorg. Om du tycker något förslag ser lite konstigt ut får du lägga till och ändra tilläggsyrkanden. På så sätt sållas vissa saker bort. Sedan är det ombudens uppgift att rösta för eller emot förslagen, och ersättare hoppar in för ombuden då de behöver en paus. Det är det vi gör.

Det finns många som aldrig varit på någon kongress, skulle du rekommendera upplevelsen?
– Det skulle jag absolut göra. Det kanske kan verka lite mossigt eller tråkigt med kongresser eller årsmöten. Men det är där vår makt att förändra finns! De finns till för att vi medlemmar på ett väldigt effektivt sätt ska kunna ändra riktning. Jag skulle rekommendera alla att ta den chansen, så kom till kongressen, årsmöten och förändra och förbättra!

Text och foto: Robert Halvarsson

Läs mer:
Kongress 2015 – nu bygger vi Sverige

Miljöpartiets partistyrelse 2015-2016

18591185469_449a871ca2_z(1)Foto: Johan Schiff (CC BY-NC-ND 2.0)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s