En win-win för asylsökande och Årjäng

Nyligen fick Lennart Bryntesson, språkrör för Miljöpartiet Årjäng, en artikel publicerad om migration i tidningen Nordmarksbygden. Perspektivet är viktigt för fler värmländska kommuner, varför vi väljer att publicera texten även här.

Vårt land genomgår ett paradigmskifte av sällan skådat slag. En folkomflyttning sker som mycket påverkar även vår landsdel. Många tusen flyttar till storstäder varje år viket påverkar befolkningsunderlag, skatteunderlag, överlevnadsmöjlighet på samma gång som det naggar på vårt kompetenskapital.

Samtidigt med denna urbanisering kommer det förhållandevis många flyktingar in i vårt land vilket vi väl märker även i vår kommun. Ett mindre antal nysvenskar har bosatt sig här, flertalet asylsökande får dra vidare efter nåt halvårs tillfällig vistelse på boende som Migrationsverket har hyrt in.

Vi är mycket medvetna om att flertalet av dessa flyktingar har genomgått en oerhört frustrerande och farlig resa hit till Norden. Ofta lever de också i splittrade familjeförhållanden. Samtidigt ska vi helt krasst tillstå att det är de starkaste människorna från respektive länder, de med bäst kapital och störst drivkraft som tar sig så långt som till Sverige.

Analyserar vi asylsökande som de senaste två vintersäsongerna funnits på Campingen Sommarvik så finner vi här ett humankapital i form av outnyttjad kompetens och erfarenhet. Förutom drivkraft och energi så finns väldigt många ovanligt högutbildade personer bland dessa asylsökande.

I Årjängs kommun har vi svårt att rekrytera personal till tjänster i viktiga samhällsfunktioner. Miljöpartiet tycker det vore angeläget att lista de yrken som vi har svårt att rekrytera till och pröva om denna kompetens kan finnas bland de asylsökande och matcha dessa emot varandra.

Vi tror att ett sådant arbetssätt skulle innebära en win-win-situation både för de som kommer hit och för vår bygd. Genom detta skulle vi ta vara på och fråga efter den kompetens som de asylsökande har och lösa en del av de behov av arbetskraft som finns i kommunen. Vi skulle även öka invånarantalet vid ett permanent boende och allt detta skulle i positiv riktning påverka den skepsis emot nysvenskar som eventuellt kan finnas bland våra kommuninvånare.

Miljöpartiet de Gröna i Årjäng anser att det är både vår plikt och vår möjlighet att göra det yttersta för att ta del av dessa resurser. Vi har därför till kommunfullmäktige lagt en motion om att en arbetsgrupp tillsätts inför nästa ankomst av asylsökande. En arbetsgrupp som har resurser att plana ut ojämnheter efter vägen och göra våra intentioner möjliga.

Vi ser att föreningar som Röda Korset och Kyrkorna gör goda ideella insatser för att få de nyanlända att trivas i vårt samhälle och detta hoppas vi att de kommer att fortsätta med. Dock anser vi att endast kommunledningen har praktisk möjlighet att göra detta arbete övergripande. Att detta går att genomföra har vi hämtat in exempel på från andra glesbygdskommuner som aktivt arbetat med frågan.

Vi hoppas att detta arbete kommer att konstruktivt genomföras tvärs över alla partigränser.

lennart_12Text: Lennart Bryntesson
Språkrör för Miljöpartiet de Gröna Årjäng

Läs mer:
Korta avståndet till jobb i Värmland för invandrade läkare

För mer information från MP Årjäng, surfa in på deras hemsida här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s