Korta avståndet till jobb i Värmland för invandrade läkare

Landstinget i Värmland har stort behov av läkare och andra med sjukvårdsutbildning. Samtidigt finns det i Värmland många läkare som invandrat från andra länder, som i nuläget inte har möjlighet att arbeta inom sjukvården.

Svårigheterna hör samman bland annat med administrativa krav, det tar mycket lång tid att få svensk yrkeslegitimation.

Det görs redan idag en hel del insatser från landstinget för att underlätta för invandrade läkare att komma in och arbeta i den värmländska vården, men enligt många är det inte tillräckligt eller fungerar inte så bra som det borde.

Miljöpartiets landstingsgrupp och de andra partierna i Värmlandssamverkan vill försöka göra vad vi kan förbättra situationen. Vi vill lyssna till dem som är direkt berörda, och höra vad de ser för brister, och vilka idéer de har om hur det skulle kunna fungera bättre, för att landstinget ska kunna ta tillvara viktig kompetens som vi idag går miste om.

Därför bjöd vi in invandrade läkare till ett förutsättningslöst samtal tillsammans med våra landstingspolitiker Asso Zand och Jesper Johansson, för att få ta del av deras kunskaper och idéer kring detta. Mötet skedde under torsdagen i Landstingshuset i Karlstad, och även representanter för Arbetsförmedlingen, Medborgarskolan och SFI-utbildning var närvarande.

bildSamtal med läkare – Foto: Eva Hallström

– Det var ett starkt möte och vi fick många kloka perspektiv, som vi kommer att ta med oss in i vårt politiska arbete, berättar Asso Zand för MP Värmlands blogg.

Vi har god förhoppning om att vi ska kunna bidra till att avståndet kortas mellan de nyanlända och deras möjlighet till arbete inom den värmländska sjukvården. Några av förslagen som kom upp var att möjliggöra tidigare praktik och ett tätare samarbete mellan landstinget och utbildningen i svenska för invandrare(SFI).

Annonser

One thought on “Korta avståndet till jobb i Värmland för invandrade läkare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s