Värmland mot kärnkraft: ”Nu vänder det”

Föreningen Värmland mot kärnkraft har under flera års tid arrangerat manifestationer efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan.

Så också i år – tillsammans med olika föreningar och partier, bland annat Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Vänsterns studentförbund samt Miljöpartiet och Grön Ungdom Värmland möttes man idag på Soltorget i Karlstad.

Huvudarrangören andades optimism, ”nu vänder det”, stod det på deras flyer, samt en lista med saker som pekar i rätt riktning, däribland dessa:

– Oskarshamn 1 kommer att stängas (och antagligen flera till)
– Forsmark 3 kommer inte att effekthöjas
– Ingen ny kärnkraft ska byggas

Föreningen ser stora utmaningar framför sig, avfallsfrågan är fortfarande inte löst, och det finns en risk att kärnkraftsföretagen kommer att vilja låta samhället ta ansvar för de kostnader som ligger i att riva uttjänta reaktorer, enligt dem.

Farligt avfall

Ännu olöst fråga; slutförvaring av kärnkraftsavfall.

– Vi som är här kräver avveckling av kärnkraften, in med förnybart istället! förklarade Ingrid Ranke från Värmland mot kärnkraft föreningens mål, innan hon lämnade över ordet till Job Larsson från Grön Ungdom.

Job Larsson GU Värmland

Job Larsson vill att regeringen utifrån feministiska och humanistiska värderingar ska göra sig oberoende av ryskt uran.

Job argumenterade för att den gröna rörelsen ska fortsätta sitt arbete, för att få bort kärnkraften.

– Den gröna rörelsen har mer att säga till om än någonsin tidigare. och då måste vi tala. Och vi måste mer än någonsin tidigare kämpa för avvecklandet av kärnkraftverk, och bygga ut vår rena, humanistiska och rättvisa el, sade Job.

– Menar regeringen allvar med sin humanism, kan jag inte ladda min mobil på framtida generationers bekostnad, menade Job Larsson och fortsatte: – Vi behöver ren el som inte kostar människoliv.

Talade gjorde även Adam Slottner, centerpartist och kravbonde, Karin Raaby från föreningen Ett kärnkraftsfritt Bottenviken, och Bengt Berg, poet och tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Litteratur till salu

Under manifestationen såldes litteratur om kärnkraft, bland annat Gösta Elmqvist och Bo Levins Kärnkraft – himmel och helvete

Text och foto: Robert Halvarsson

Föreningen Värmland mot kärnkrafts hemsida återfinns här.

Arrangerade manifestationen gjorde:
Föreningen Värmland mot Kärnkraft i samarbete med Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Vänsterns Studentförbund, Ung Vänster och Grön Ungdom.

Tidigare manifestationer:
Värmländsk manifestation tre år efter Fukushima (Fria Tidningen)
Två år sedan Fukushima (Stina MP-bloggar)

Läs mer:
Ut med kärnkraft, in med förnybart (Debatt, NWT)

Annonser

One thought on “Värmland mot kärnkraft: ”Nu vänder det”

  1. Miljöpartiet måste modernisera sin ståndpunkt i denna fråga. På 70-talet planerades ofantligt mycket reaktorer men ökat motstånd gjorde att det stora flertalet av dessa kraftverk skrotades. Om istället industrin hade fått utvecklats tvivlar åtminstone jag att vi pratat om klimathotet idag. Det är rimligt att ställa krav men man måste även kunna uppdatera sin ståndpunkt. Nu har vi använt kärnkraft i väldigt många år och visat sig mycket säker.

    Några övriga kommentarer.

    1) Avfallsfrågan är viss löst och är inte särskilt svår. Det använda bränslet är direktstrålande på ett farligt sätt i lite över 500 år och sedan motsvarar det vilken tungmetall som helst (alltså, ät den inte) med skillnad att den blir mindre farlig med tiden. Gräver vi ner den 500 meter under jord kan ingen seriös människa hävda att det skulle vara ett problem. Går länder ihop och samlokaliserar slutförvaret blir det heller inte särskilt dyrt (skulle tom kunna vara en intäkt för Sverige eftersom vi tillsammans med Finland kommit längst med slutförvaret).
    2) Rivningen av reaktorer fonderas och pengar finns tillgängligt. Det är mer än man kan säga om de flesta industrier. Exempelvis krävs inte detta av vindkraftsindustrin (att kapital fonderas). Det är inte svårt att tänka sig radikalt förändrade ekonomiska villkor för den branschen som gör att vi helt plötsligt har tusentals obrukbara/olönsamma vindkraftverk som läcker olja. Ett kärnkraftverk ”drabbar” i alla fall en liten yta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s