Arbetet med förlossningsskador i vården utvecklas i landstinget

Under våren drev Miljöpartiet en kampanj för att uppmärksamma förlossningsskador inom vården. Det resulterade i att Värmlandssamverkan, den styrande majoriteten i landstinget där Miljöpartiet ingår, lade ett politiskt initiativ för att undersöka hur många som drabbas av förlossningsskador i Värmland samt se till att det finns goda rehabiliteringsmöjligheter.

En rapport har nu tagits fram i landstinget. Den visar att andelen skador som diagnostiserats av vården har ökat under de senaste åren. Detta beror förmodligen på att förlossningsskador numera uppmärksammas på ett tydligare sätt än tidigare och att utbildning av personalen skett. Ungefär 125 kvinnor i Värmland drabbas årligen av större bristningar, enligt rapporten.

Det pågår redan idag en aktiv diskussion och kontinuerlig utbildning av läkare och barnmorskor för att öka kunskap om hur skador ska hanteras på ett bra sätt. På det viset så minskar andelen besvär för kvinnor i efterförloppet. Enligt rapporten så sker idag förebyggande arbete och att detta arbete ska intensifieras framöver. De åtgärder som kommer att genomföras är:

  • Förebyggande arbete för att minska uppkomsten av skador. Här finns endast tydlig evidens för att varma kompresser mot perineum minskar risken för skador. Det finns dock arbetssätt som anses minska risken, till exempel god överblick över perineum, perinealskydd och bra kontakt mellan kvinnan och förlösaren.
  • Utbildning av läkare och barnmorskor för att öka andelen upptäckta skador.
  • Korrekt omhändertagande av konstaterade skador.
  • Rehabilitering med sjukgymnastik efter konstaterade skador.

I Miljöpartiet är vi glada och stolta över att arbetet inom förlossningsskador har tagit fart i Värmland. Har ni synpunkter eller kommentarer inom detta ämne så hör gärna av er till varmland@mp.se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s