Miljöpartiet är ett parti med visioner

I Nya Wermlandstidningen skrev Per Selstam en artikel som bland annat ifrågasätter Miljöpartiets miljö- och klimatpolitik, tillgängligt för tidningens plus-prenumeranter, här. Nedan publicerar vi vårt svar:

Visioner är nödvändiga för att kunna hitta mål och verktyg för att nå dit man vill. Miljöpartiet vill ha ett modernare Sverige där vi tar klimatansvar. Där vi satsar på barn och äldre och där tåg och kollektivtrafik är ett reellt alternativ till bil och flyg.

Det är utifrån den gröna visionen vi arbetar fram våra förslag för ett hållbart transportsystem. Per Selstam, påstår att miljöpartiet är ”hårdnackade motståndare till bilar och vägar” och att vi ”inte ser att de har en naturlig plats i transportsystemets helhet”. Som gröna trafikpolitiker ställer vi oss mycket frågande till Selstams påståenden. Inget av miljöpartiets förslag handlar om att förbjuda bilen. Det handlar snarare om att möjliggöra bilåkande även i framtiden. Det handlar om att inte lämna de som verkligen är beroende av bilen, de som bor på landsbygden, i sticket när oljan sinar.

I riksdagen är jag, Stina Bergström, ansvarig för partiets trafikpolitik. Vi har denna mandatperiod försökt få alliansen att införa ett prisgarantisystem för förnybara drivmedel (som bland annat skulle betyda produktionsstart för Metanolfarbriken i Hagfors), ett bonus-milissystem vid bilinköp som gynnar miljöbättre bilar, ett stöd till biogasproduktion (som skulle gynna både de värmländska bönderna och byggandet av en biogasanläggning i Karlstad), stöd till biogasmackar och el-laddstolpar. Förslag som alliansen hela tiden röstat ned. Vilket de också gjort med våra förslag för en fungerande tågtrafik och för att priserna inom kollektivtrafiken ska sluta skjuta i höjden.

I Karlstad har jag, Maria Frisk, varit stadsbyggnadsnämndens ordförande under snart fyra års tid. Här jobbar vi med att få fler att åka kollektivt, vi bygger cykelvägar och promenadstråk. Vi bygger bostäder centralt och jobbar på att planera vår stadsutveckling långsiktigt hållbart. Här har det varit viktigt att låta bilen få plats – också. Men inte på bekostnad av människor. Vi tycker nämligen att människor är viktigare än bilar. Och att det är i städerna som cykel, gång och kollektivtrafik framför allt kan ersätta många bilar.

Porträtt Stina Bergström miniStina Bergström, trafikpolitisk talesperson och riksdagsledamot Värmland (MP)Porträtt Maria Frisk mini

Maria Frisk, kommunalråd Karlstad (MP)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s