Vården ska finnas även på mindre orter

– Vården ska finnas inom rimligt avstånd i alla delar av Värmland! Därför vill vi se till att vårdcentralerna är väl spridda över länet. Vi ökar gärna den geografiska delen i landstingets ersättningssystem till vårdcentralerna, om det behövs för att det ska gå att driva vårdcentraler även på mindre orter. Det säger Jesper Johansson som är första namn på Miljöpartiets landstingslista.

Landstinget i Värmland satsar omkring 900 miljoner om året på vårdcentralerna. Pengar fördelas enligt regler som ska vara lika för landstingsdrivna och privata vårdcentraler. Det allra mesta fördelas efter hur många patienter de olika vårdcentralerna har, men 10 miljoner fördelas efter var vårdcentralerna ligger, för att det ska finnas vårdcentraler i länets mindre tätbefolkade delar.

– Att ha vårdcentralen inom räckhåll är en viktig trygghet, som alla värmlänningar ska kunna känna. Och ligger vårdcentralen för långt bort tänker en del att de lika gärna kan åka till akuten istället, och det blir dyrare och skapar onödiga köer där. 2013 höjde vi geografi-delen från 5 till 10 miljoner, men vi ser gärna att den höjs igen, förslagsvis till 20 miljoner, säger Jesper Johansson.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s