Klimatsäkra Värmland

Först nu börjar myndigheter kunna få en uppfattning om vilka kostnader som den senaste tidens extremväder har orsakat. – Det är otroligt mycket skador och kommer bli otroligt dyrt, konstaterade Helga Valdemarsdottir på Trafikverket, i Värmlands Folkblad.

I MP skriver vi så här apropå den senaste tidens extremväder: ”Klimathotet är inte längre avlägset. Det sker här och nu. Extrema väder blir allt vanligare. Forskarna har länge varnat för att ett varmare klimat leder till mer extremväder.” Om det kan man läsa i vår nya valkampanj: Klimathotet väntar inte på Reinfeldt.

Klimathotet väntar inte på ReinfeldtI skrivande stund så innebär vattnets skador på bland annat vägar problem i området kring Kristinehamn och Karlstad, om vi får fler kraftiga regn får antagligen Räddningstjänsten fortsätta sitt intensiva arbete för att trygga befolkning, infrastruktur och våra hem.

Miljöpartiet Värmlands klimatpolitik står på två ben. Det första benet handlar om att skydda sig mot klimatförändringarnas konsekvenser, i form av översvämningar, värmeböljor, stigande havsnivåer, med mera. Genom god stadsplanering, infrastruktursatsningar och krisberedskap kan vi stå bättre rustade inför framtidens utmaningar.

Det andra är att ta långsiktiga beslut, som kan hjälpa till att bromsa klimatförändringarna i sig.

Det handlar om att ställa om samhället och därmed minska utsläppen. Vi i Miljöpartiet Värmland vill att landstinget och kommunerna ska gå före och satsa på förnybar energi, göra oss oberoende av fossila bränslen och bygga ut kollektivtrafiken i hela Värmland. Ett klimatsmart Värmland är en av fyra huvudfrågor i vårt manifest för landstingsvalet.

Översvämningar och skogsbränder har alltid förekommit, men nu riskerar vi att drabbas oftare. Om vi inte gör något, leder det till mycket stora samhällskostnader och faror för människor och miljö.

Miljöpartiet behöver ditt stöd för att vända denna utveckling. Rösta grönt den 14 september!

Text: Robert Halvarsson

Vidare läsning:
Miljöpartiet Värmland: Klimatfrågan är Värmlands ansvar och möjlighet
SMHI: Exempel på klimatanpassningar för att möta översvämningar
Dagens Nyheter: Sverige dåligt rustat för översvämningar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s