Arvika inspireras av lokal matupphandling i Ödeshög

I Arvika har Miljöpartiet tillsammans med samtliga partier i kommunfullmäktige gått samman, för att lära sig mer om hur man upphandlar mat lokalt. Om det kan man läsa om i dagens NWT.

Flera av kommunens partirepresentanter intervjuas, och berättar hur de tänker kring detta initiativ. Anders Kensby från Miljöpartiet Arvika berättar att de är inspirerade av hur en mindre kommun i Östergötland har gjort, som lyckats få igenom krav på lokal upphandling.

– Ödeshögs kommun i Östergötland har hittat ett spännande sätt att upphandla sin mat lokalt. Där har kommunen skrivit i upphandlingen att elever och äldre ska ha möjlighet att besöka producenten av den mat de äter. Det har i praktiken lett till att maten, i den mån möjlighet finns, blivit lokalt upphandlad, säger Anders Kensby (MP) Arvika till Nya Wermlands Tidningen.

I Miljöpartiet Värmland ser vi detta som positivt, av flera skäl. Delvis handlar de om att undvika onödiga utsläpp kopplade till transporter, och därmed minska beroendet av fossila bränslen. Delvis vi att det är bra för ett samhälle att få större kunskap och kännedom om hur maten man äter är producerad. Det blir betydligt svårare när så inte är fallet.

Det är bra att elever och andra intresserade kan besöka bondgårdar, för att på så sätt ”connecta” med den mat de äter.

Med större lokal matproduktion följer också större trygghet vid eventuella internationella kriser. Av bland annat dessa skäl, hoppas vi att fler värmländska kommuner följer Arvikas exempel.

Text: Robert Halvarsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s