Biologisk mångfald i våra skogar

Vår Riksdagsledamot Stina Bergström har nyligen debatterat Daniel Bäckström, Riksdagskandidat för Centerpartiet, till fråga om rovdjur och dess förhållande till vilt och tamboskap i Värmlands Folkblad.

Läs ursprungsinlägget här, och Stinas replik här. Frågor om hur vi i Miljöpartiet tänker oss rovdjur och gles- och landsbygd ofta dyker upp, när vi pratar om att hela Värmland ska leva. Med anledning av detta kan det vara intressant att se vad vi tycker i vårt handlingsprogram (sid. 25).

Där skriver vi på följande sätt om rovdjurens plats i naturen:

”Rovdjuren hör också hemma i våra skogar. All mänsklig verksamhet bör anpassas till naturens förutsättningar, och till de förutsättningarna hör att det finns rovdjur som varg, björn och lodjur i Värmland. Ett grundläggande mål är att rovdjursstammarna ska vara långsiktigt livskraftiga. Om så stora stammar inte ryms i Skandinavien, måste våra rovdjursstammar få hänga samman med de finska stammarna av samma arter.

För att det inte ska bli för svårt att hålla tamdjur i områden med stora rovdjur bör samhället hjälpa till med bidrag till olika åtgärder för att förebygga rovdjursangrepp, t.ex. rovdjursavvisande stängsel, och även ge skälig ekonomisk ersättning när angrepp inträffar.”

Ett mindre rovdjur

Räven. Ett av våra mindre rovdjur. Foto: Jonn Leffmann, Creative Commons

Vargen. Ett av våra större rovdjur. Foto: Gunnar Ries, Creative Commons

Med andra ord tror vi att det klokaste är att sträva efter samexistens. Vi vill se en levande landsbygd med närhet till affärer, skola, sjukvård och kollektivtrafik, samt artrika skogar. Till de hör rovdjuren, som en av flera pusselbitar. Vi vill värna både människorna som försörjer sig på att föda upp boskap, samtidigt som vi slår vakt om ett variationsrikt djurliv.

Text: Robert Halvarsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s