Nu börjar processen mot en regionkommun i Värmland

Idag har jag varit på regionbildningsseminarium. Gissa vad det handlade om!

Storregioner nu igen? kanske någon tänker. Nej, i nuläget finns det inga planer på att slå samman län någonstans i Sverige. Men i kölvattnet av den diskussionen har det uppstått en rörelse som ändå på sätt och vis håller på att rita om Sveriges regionpolitiska karta – dock utan att några geografiska gränser ändras.

Det handlar om att samla de regionala frågorna i ett enda direktvalt regionalt organ, en s.k. regionkommun, i stället för att några (som sjukvård) beslutas i landstinget, medan andra (t.ex. infrastruktur och trafik) hanteras i ett kommunalförbund som Region Värmland där ledamöterna inte utses i allmänna val, utan av kommunerna och landstinget (s.k. indirekt val).

Så har man ju redan gjort i Västra Götaland, Skåne, Halland och Gotland, och nu är man på väg att göra samma reform i de flesta andra län också – sex av dem redan vid nästa årsskifte.

Denna reform innebär i praktiken en viktig demokratisering av den regionala politiken, och det var mycket intressant att få höra om de pågående förändringsprocesserna av föredragande tjänstemän och politiker från SKL, Örebro läns landsting och Landstinget i Gävleborg.

Seminariet arrangerades av Värmlands regionbildningskommitté, där jag är ledamot för MP.  Inbjudna var samtliga Värmlands kommunstyrelser och landstingsstyrelsen samt dessas tjänstemän.

Nu kan processen påbörjas även här i Värmland. Jag ser fram emot många intressanta diskussioner om hur vi ska bygga bästa möjliga organisation för oss värmlänningar!

 
Jesper Johansson
språkrör MP Värmland
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s