Absurt hanterad bolagsbildning

Den politiska hanteringen av flygtrafiken överträffar alla andra frågor – avseende både hur långt vissa är beredda att gå och hur känslig den är att ifrågasätta. Inte nog med att man vill subventionera med skattemedel en TREDJE gång (både flygplatsverksamheten och flygbränslet är redan skattesubventionerade) för att gynna ett antal inte särskilt fattiga företag som föredrar detta kommunikationsmedel. Nej, dessutom ska det ske genom att man bildar ett bolag med 100% offentliga medel, men endast 49% offentligt ägande och NOLL offentlig insyn.

Jag har redan vid tidigare tillfällen märkt av att debatten tenderar att bli närapå hätsk så snart man på minsta vis ifrågasätter flödet av skattepengar till flygtrafiken, t.ex. när frågan om kostnaderna för de värmländska flygplatserna kommer upp. I detta fall blir stämningen snarare absurd. Ett exempel:

När vi i Region Värmland fick en föredragning om den nya flyglinjen och det nya bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB, så kunde vi förtroendevalda ställa frågor till den ansvariga tjänstemannen på Handelskammaren. Men bara tills jag frågade varför man valt den här ”ovanliga och något komplicerade” finansieringslösningen? Tjänstemannen blev då hindrad att svara, av kommunalråd m.fl. – både röda och blå – som dock i sin tur undvek att svara genom att konsekvent låtsas att jag ställde helt andra frågor! Det var pinsamt att behöva se ett sådant beteende bland länets främsta beslutsfattare. Om de åtminstone hade vågat säga rent ut att frågan var för känslig att diskutera, så hade det funnits kvar någon form av värdighet!

Igår blev jag intervjuad av SVT om den här frågan. Särskilt intressant i inslaget är klippet med regionråd Tomas Riste (S), när han svarar på journalistens fråga om det inte är ett problem att allmänheten får bristande insyn (när offentlighetsprincipen sätts ur spel genom att det offentliga ägandet läggs under 50%). Vad svarar Riste? Jo, att ”vi” kommer att ha ”viss insyn”, då ”vi” kommer att sitta med i bolagets styrelse. Här blir det riktigt tragikomiskt – och avslöjande för hans syn på offentlighet och demokrati: Om det räckte med att beslutsfattarna själva får insyn i beslutsfattandet, så skulle det ju inte behövas någon offentlighetsprincip någonstans – inte i några offentliga bolag och inte heller i kommuner, landsting eller riksdag! Att allmänheten skulle kunna ha med saken att göra tycks inte ens föresväva Riste. Att demokrati faktiskt betyder folkstyre tycks vara förträngt.

Jesper Johansson

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s