Om att inte alla får ge blod (av Martin Oscarsson)

2014-03-10 14.27.50

Idag är jag i SVT Värmlandsnytt och visar att jag får ge blod igen, efter ett långt uppehåll på grund av att jag någon enstaka gång för längesen haft sex med en man. Nu är reglerna ändrade så att män som haft sex med män inte är avstängda för livet utan ”bara” i ett år.

Jag kontaktade media av några skäl:

  • Ingen information har gått ut från blodgivningen i Värmland om att det nu är tillåtet för män som haft sex med män att ge blod. Det tycker jag är märkligt – de borde väl vara intresserade av att få så mycket bra blod som möjligt? Det är väl inte så ofta de får en ny grupp som kan ge blod?
  • Att karantänstiden för män som haft sex med män är 12 månader oavsett om det handlar om en fast relation, medan karantänen för olikkönat sex ger en karantän på tre månader. Det tycker jag är en orimlig olikhet.
  • Att samkönade manliga par som lever i monogama förhållanden är uteslutna, enbart för att de är homosexuella. De innebär såklart ingen större riskgrupp än vilket annat monogamt par som helst.

Jag tycker att det är riskbeteende och inte riskgrupper som ska avgöra om du får ge blod eller inte. Det här är något jag och Jonas Gunnarsson (S) kritiserat sedan länge och fortstätter kritisera. Ni kan se tidigare inlägg i media om frågan nedan.

Reportaget från min comeback som blodgivare finner du här: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/nekas-bli-blodgivare

Här är en bra debattartikel som sammanfattar min kritik:

Här är några tidigare inlägg från mig och Jonas Gunnarsson (S) i frågan:

Martin Oscarsson
Medlem i MP Värmland och politiker i Karlstad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s