Pressmeddelande: Miljöpartiet har ett eget förslag till Värmlandsstrategi

När Region Värmlands fullmäktige imorgon ska anta Värmlandsstrategin kommer Miljöpartiet att lägga fram ett eget förslag till strategi, med större tyngdpunkt på livskvalitet, på en långsiktigt hållbar utveckling, och på att hela Värmland ska leva.

I Miljöpartiets förslag till Värmlandsstrategi är livskvalitet den övergripande visionen för hela strategin, inte bara ett av flera prioriterade områden.

Miljöpartiet lyfter också fram miljö, hälsa och välfärd, samt kultur som prioriterade områden, vid sidan av de prioriterade områden som Region Värmlands styrelse föreslagit.

Skillnaderna mellan Miljöpartiets och styrelsens förslag till Värmlandsstrategi är tydligast i de mål för den regionala utvecklingen som föreslås. I Miljöpartiets förslag finns ett mer ambitiöst mål för minskad klimatpåverkan, många andra miljömål som saknas i styrelsens förslag, och en tydlig prioritering av järnväg, sjöfart och cykeltrafik framför bil- och flygtrafik. I Miljöpartiets förslag finns också viktiga sociala mål som saknas i styrelsens förslag, till exempel bostad åt alla, mer personal i förskolan och fler lärare i grundskolan, och nolltolerans mot diskriminering av hbt-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner).

För att Värmlandsstrategin ska bli en strategi för att hela Värmland ska leva föreslår Miljöpartiet bland annat mål om att sjukhus och vårdcentraler ska finnas på lika många orter som idag, och att andelen hushåll med bra kollektivtrafik inom 2 km ska öka. Jämfört med styrelsens förslag har Miljöpartiet strukit åtgärdsförslag som bara inriktas på kommunernas huvudorter – 40 % av värmlänningarna bor utanför kommunhuvudorterna, och Miljöpartiet vill att den regionala utvecklingen ska vara till för dem också.

 

Bilaga: Miljöpartiets förslag till Värmlandsstrategi

Ytterligare information: Jesper Johansson, språkrör MP Värmland och ledamot i Region Värmlands fullmäktige, 073-035 90 52

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s