Pressmeddelande: Mer resurser till skolorna i Sunne!

Sunne kan och borde satsa mer på sina skolor! Det anser Tina Bok (MP) och Eva Hallström (MP), som båda reserverade sig mot kommunfullmäktiges beslut om budgeten i måndags – ett beslut som bland annat innebär att Åmbergsskolan och Rottnerosskolan läggs ner.

Sunne höjde skatten med 35 öre, men av detta gick bara 16 öre till bildningsnämnden, förklarar Eva Hallström. Miljöpartiet anser att en större del skulle gått till bildningsnämnden, både för att behålla landsbygdsskolorna och för att höja lärarlöner och skolpeng.

Vårt mål är att Sunnes skolor ska ligga i framkant när det gäller studieresultat, säger Tina Bok. Det finns studier som visar att lärarlönerna är en viktig framgångsfaktor när det gäller att höja elevernas resultat i skolan. Nu ligger Sunne kommun på plats 283 bland landets 290 kommuner i fråga om lärarlöner, en pinsam placering som dessutom är två steg sämre än året innan. 

Vi vill att skolorna i Åmberg och Rottneros ska finnas kvar, fortsätter Eva Hallström. De har en fin yttermiljö för barnen att vara i, med närhet till grönområden, och det är något vi bör ta vara på.

Sunnes grundskolepeng per elev borde kunna ligga i nivå med rikssnittet i landet,  fortsätter Tina Bok. Då skulle vi även kunna utöka elevhälsovården.

 

Ytterligare information:

Tina Bok (MP), kommunfullmäktigeledamot, 073-063 42 52

Eva Hallström (MP), kommunfullmäktigeledamot, 070-561 23 67

 

Bilaga: Tina Boks och Eva Hallströms gemensamma reservation mot Sunnes kommunfullmäktiges beslut

Reservation till förmån för Miljöpartiets yrkande

Den summa som till följd av skattehöjningen tillförts kommunstyrelsen på 3,2 miljoner skall tillföras bildningsnämnden för att skapa ett utrymme för att bland annat höjalärarlönerna. Sunne kommun ligger på plats 283 utav 290 kommuner i lägsta lärarlöner, det är två placeringar lägre än året innan. Man vet att höga lärarlöner är en stark framgångsfaktor när det gäller att höja elevernas resultat i skolan och vi vill att Sunne kommuns elever ska ligga i framkant när det gäller studieresultat, vilket vi inte gör i dagsläget.

Den grundskoleersättning som varje elev genererar ska räknas ska upp, vi ska ligga i samma nivå som rikssnittet i landet, som det ser ut nu ligger vi betydligt lägre. Höjer vi grundskoleersättningen kan vi även utöka elevhälsan.

Att Åmberg och Rottneros skola ska finnas kvar för att de har så fin yttermiljö med närhet till grönområden, våra barn i Sunne kommun ska ha tillgång till de gröna uteklassrummet. Det informella lärandet som sker mellan elever i leken behöver uppmärksammans och förstärkas och detta gynnas av närhet till natur och öppna ytor.

Miljöpartiet de gröna i Sunne

Tina Bok

Eva Hallström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s