Min dröm: Hela Värmland ska handla schysst!

I dag vill jag skriva några ord om hur Värmland kan ta sitt ansvar i världen genom rättvis handel.

Jag har sedan början av 2000-talet engagerat mig för rättvis handel på olika sätt. Jag var med och startade Nätverket för rättvis handel i Karlstad och har under ett decennium fått se Fairtrade- märkningen gå från okänt till känt av de allra flesta, utbudet i butikerna har ökat och jag har fått se min kommun Karlstad bli Fairtrade city och 2011 fairtrade huvudstad – vilket betyder att vi var bäst i Sverige.

Fairtrade city- konceptet innebär att kommunen säger att den vill köpa in saker som är producerade på ett schysst sätt. Bra löner, jämställdhet, utveckling av lokalsamhället och mindre barnarbete är bara några av de positiva effekterna.

I alla kommuner är ett av de viktigaste målen att ge en så bra utbildning som möjligt till våra barn. Då kan vi inte samtidigt handla produkter till lägsta pris om det leder till att barn i producentländerna måste arbeta istället för att utbilda sig!

Idag är hälften av Värmlands kommuner Fairtrade cities. Det är en jätteframgång och gör mig himla stolt. Det innebär bra produkter till oss, och att vi tar ansvar även för det vi köper. Min dröm är att alla värmländska kommuner blir Fairtrade cities, och att landstinget följer med på tåget.

Då skulle fler få möjlighet till en god utveckling – och Värmland skulle vara en föregångare i att ta ansvar för resten av världen när vi handlar med den.

Martin Oscarsson
Sammankallande i MP Karlstad
Ordförande i Miljönämnden i Karlstad som har hand om Fairtrade city
Stolt Fairtrade- aktivist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s