Tre politiska framgångar för MP Karlstad

Miljöpartiet är bra på att upptäcka frågor med en lösning på, som kan drivas praktiskt och ideologiskt samtidigt. Här följer tre exempel på enkla saker som lanserats och drivits av Miljöpartiet de gröna i Karlstad, och sedan förverkligats.

Skärgårdstrafiken

Skärgårdstrafiken mellan Karlstad-Hammarö-Kristinehamn lanserades som idé under valrörelsen 2010 av MP Karlstad och MP Hammarö. Sommaren 2012 blev så turbåtstrafiken ett faktum.

Skärgårdstrafik
(Bild från VF)

Idag finns en infrastruktur i skärgårdskommunerna som tidigare inte existerade, då enbart båtägare kunde ta sig runt på öarna. En infrastruktur möjliggör inte bara för människor att se andra delar av Värmland, utan förändrar förutsättningarna för människor, föreningar och företag med idéer.

Karlstad Fairtrade city

Här är ett utdrag från vårt lokala handlingsprogram 2006-2010:

faritr

Miljöpartiet i Karlstad drev under flera år Gröna Världsbutiken, med varor som var rättvisemärkta. I kommunpolitiken drev så partiet också frågan, som då handlade om att kommunen skulle göra inköp av rättvisemärkta varor. De gemensamma medel som kommunen har skulle användas i syfte att köpa varor från människor som skulle garanteras en minimilön och schysstare villkor än vad som många gånger är fallet.
2008 blev så kommunen en Fairtrade city genom idogt arbete från Miljöpartiet. Nu i februari firade Karlstad fem år som diplomerad Fairtrade city.

 

Medborgardialog på facebook

Medborgardialog har varit en viktig fråga för Miljöpartiet ända sedan det startades. Folkomröstningar, rådslag och medborgarförslag är saker vi drivit, och till viss del fått igenom, allt för att ytterligare öka möjligheterna för människor att göra sina röster hörda och kunna påverka politiken och kommunen utan att nödvändigtvis vara medlemmar i partier.

kompr

Att Facebook är populärt och utnyttjat av många är knappast en underdrift. Många människor använder också hellre Internet för att finna lösningar på problem eller få kommunikation med kommunen. Så Miljöpartiet lanserade idén om att upprätta en Facebooksida, Kommunpolitik i Karlstad, med syfte att skapa dialog mellan politiker och medborgare.

Sedan tidigare har kommunen en Facebooksida, där information sprids och synpunkter inhämtas. Här är tanken att en medborgare ska kunna ställa frågor eller lämna synpunkter direkt riktade till ett kommunalråd eller ordförande, samt att politiken håller medborgarna uppdaterade om förslag eller händelser. I september 2012 lanserades sidan och Miljöpartiets representanter har varit klart mest aktiva, vilket även noterats av medborgare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s