MP Karlstads kommunalråd Per-Inge Lidén på grön politisk resa i Burkina Faso

I februari månad har MP Karlstad hand om MP Värmlands blogg. Här kommer första inlägget, från ett av våra kommunalråd som varit på grön politisk resa.

Ett nytt Afrika är på gång!

Gröna politiker

Per-Inge tillsammans med gröna utanför deras kontor i ouagadougou

Jag har varit tio dagar i Burkina Faso. Ett politisk stabilt land i Västafrika.  Tvåmiljonersstaden Ouagadouga är grön och vacker. Människorna är välklädda i starka färger, värmen pendlar runt 37 grader och livet är intensivt på något sätt. Jag trivs.

Under sex dagar är jag med på en utbildning för 45 unga politiker i 30-årsåldern från Mali, Niger, Benin och Burkina. De kommer från olika partier, utbildningen är på distans och det här är en av tre kursveckor. Fyra av dem är miljöpartister.

Det är en häftig upplevelse att få vara med. Den här veckans ämnen är arbete mot korruption, etik och politik, lokalpolitiskt arbete ( som jag höll i ) arbete med miljöfrågor (som jag också höll i) genderfrågor, FNs milleniemål, Hälsa och sexuella rättigheter samt Multikulturalism och  demokrati.

Visst är det häftiga ämnen! Och som vi har diskuterat. Mikrofonen vandrar runt de sex bord vi suttit kring. Det är höger mot vänster, kvinnor mot män, panafrikanism mot nationalism, konservativa mot liberaler och modernister mot traditionalister. Men till slut också mycket samsyn, skratt och en känsla av att olikhet i åsikter är en grundsten för demokratibygget.

Jag jobbade en eftermiddag tillsammans med dem om miljöfrågor. De fick dela in sig ländervis, ta fram två miljöfrågor per land och redovisa hur det skulle vilja jobba med dessa problemområden på 1, 10 och 20 års sikt. De miljöfrågor som kom upp var ökenspridning, nedsmutsning av vattendrag, luft och klimatförstöring och avlopps och renhållningsfrågor.

Efter att utbildningen var slut och eleverna fått sina diplom var jag tre dagar tillsammans med De Gröna. Här finns också det nya kontoret för den nybildade Afrikanska Gröna federationen. Där arbetar Fatouma Boussim som generalsekreterare och Aida Bihan som ekonomisk administratör. Kontoret startade i oktober och finansieras av MP i Sverige genom Green Forum och SIDA. Man planerar för utbildning av politiker, stöd för att starta gröna partier i fyra nya länder och att bilda gröna nätverk i olika delar av Afrika. Tillsammans med några från det Gröna partiet i Burkina hade vi gått om tid att diskutera, äta mat på stan och såg på fotboll tillsammans. Jag har fått nya gröna vänner.

Jag återvänder med en känsla av hopp. Det finns så mycket kraft i Afrika, så många unga människor som vill bygga en ny fredlig kontinent. Ekonomin växer i många länder men hindras av krig och den utbredda korruptionen. Bakom korruption ligger politiker som vill låta sig korrumperas men också europeiska företag som vill korrumpera. Ska den nya generationens politiker kunna leva efter sina ideal, lösa sina konflikter utan vapen och bygga ett stabilt Afrika.

Jag tror det. Det är Afrikas tur nu!
Per-Inge Lidén, Kommunalråd i Karlstad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s