Den globala uppvärmningens skrämmande matematik

I torsdags lyssnade jag på radioprogrammet OBS. Kulturjournalisten Dan Jönsson hade en krönika, inspirerad av en artikel av miljödebattören Bill McKibben i augusti-numret av amerikanska Rolling Stone Magazine: ”Global Warming’s Terrifying New Math” – den globala uppvärmningens skrämmande nya matematik.

Jag citerar valda delar av Jönssons inlägg eftersom det är så tänkvärt, i sin enkelhet och tydlighet:

”Den globala uppvärmningens skrämmande nya matematik… handlade inte först och främst om att bevisa att växthuseffekten accelererar, för det gör den. Som McKibben konstaterade var maj månad i år den 327:e månaden i rad när jordens medeltemperatur översteg ett tjugoårigt genomsnitt. Oddsen för att det ska hända av en slump är ett tal med nittionio nollor, betydligt mer än det förmodade antalet stjärnor i universum.

Den globala växthusmatematik som Bill McKibben vill lära ut består i stort sett av tre tal.

Det första är enkelt: två grader. Det är det välbekanta globala klimatmålet, den gräns för uppvärmningen som inte får överskridas om inte följderna ska bli katastrofala.

Det andra talet… 565 gigaton – det är den mängd koldioxid vi kan förbränna innan de två graderna är uppnådda… och med dagens förbränning är de 565 gigatonen slut om sexton år…

2 795 gigaton är summan av de samlade kol- och oljetillgångar som mutats in av världens kol- och oljebolag… Man inser då att de fossila bränslen som väntar på att exploateras kommersiellt redan idag är fem gånger större än vad som går att bränna av utan att tvågradersmålet överskrids.

Slutsatsen är klar. Antingen struntar man i tvågradersmålet och låter planeten sakta kvävas till döds, eller också – ja: alternativt är kol- och oljeindustrin nästa stora globala finansbubbla.  Som McKibben konstaterar befinner sig de här fossila resurserna fortfarande under jord rent fysiskt – ekonomiskt däremot betraktas de redan som reella tillgångar. De påverkar aktiekurserna, bolagen lånar pengar med reserverna som säkerhet, regeringarna räknar med exportinkomsterna för framtiden. Om analytiker och investerare tvingades inse att åttio procent av de här företagens tillgångar aldrig kommer att kunna realiseras skulle deras aktiekurser kollapsa.”

De här siffrorna borde vara tillräckliga för att få samtliga beslutsfattare – politiker, ekonomer, företrädare för näringslivet – på fötter. De talar ett tydligt språk. Om någon ifrågasätter behovet av ett grönt parti kan det vara bra att minnas: 2 grader, 565 respektive 2 795 gigaton!

Louise Hamilton

Annonser

2 thoughts on “Den globala uppvärmningens skrämmande matematik

 1. lmao

  > 2012
  > tror faktisk på ”global uppvärmning” propaganda
  Förenta nationerna önsker ökta globala skatter. ”global uppvärmning” propagandan har inte något med uppvärmning å göra, det är en fråga om makt och skattar.

  • Den globala uppvärmningen är ett konstaterat faktum, och väldigt mycket tyder på att den kommer att fortsätta till nivåer där den orsakar mycket allvarliga problem. Detta löses inte av att man blundar och låtsas som om det bara vore propaganda.

   Torbjörn Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s