Värmlandstrafik måste köra tåg när kristinehamnarna behöver åka!

Kristinehamn är en bra kommun att bo i. Med sin närhet till både skogar och vatten, ett varierat och rikt kulturutbud, bra vård, skola och omsorg och ett invånarantal som ger förutsättningar för vi-känsla. Dessutom en allt större medvetenhet vad gäller miljöfrågor. Och här är det lätt att hitta bostäder som passar de flesta och till rimliga priser.

Men som i många andra småstäder finns det inte tillräckligt med arbetstillfällen. Många av oss måste arbetspendla till våra grannkommuner eller ibland ännu längre bort.

För att det ska hålla ekonomiskt för pendlaren och miljömässigt för samhället behövs en fungerande kollektivtrafik.

För närvarande avgår fem tåg på morgonen (6.08, 6.44, 7.10, 7.51, 8.16) till Karlstad. Och på eftermiddagen går det fem tåg mot Kristinehamn (15.27, 15.44, 16.46, 17.25, 17.46).

Den tidtabell som ska gälla fr.o.m. den 9 december innebär rejäla försämringar på morgonen – då får vi bara tre tåg att välja mellan: 6.06, 7.03, 7.18. På eftermiddagen försvinner tågen som avgår kl. 15.27 och 17.25.

Från Värmlandstrafiks sida föreslår att man ska åka buss istället. Ja, det finns bussar som avgår varje halvtimma och de fungerar utmärkt. Men de är redan idag nästan fullsatta. Dessutom är de obekvämare (man sitter trångt jämfört med på tåget) och långsammare – med tåget tar resan 25-30 min, bussresan är nästan 50 minuter lång. Och ur miljösynpunkt är bussen ett betydligt mycket sämre alternativ.

Kollektivtrafiken är en viktig del av en välfungerande infrastruktur som hjälper till att sammanföra arbetstagare med arbetsgivare och elever med sina skolor.

Därför uppmanar vi Värmlandstrafik AB att finna lösningar för att behålla nuvarande turtäthet på tågen  vid de tidpunkter då pendlarna från – och till – Kristinehamn har som störst behov av det, alltså mellan kl. 06 och 8.30 resp. 15 och 18.

Miljöpartiet de gröna i Kristinehamn (antaget vid medlemsmöte 2012-11-13)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s